Energiaosztályok

Az Európai Unió energiaosztályozási rendszere

 

A különböző fényforrások vásárlásakor az energiatakarékos égőt sokan nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják. Érdemes tudni, hogy a fényforrásoknak is van egy komplett, EU-s energiacímke rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, például a hűtőknek, vagy a mosógépeknek. Az EU-s energiacímkét kötelező feltüntetni a csomagoláson.

A címkén a következő adatok szerepelnek: márkanév, a modell típusa, energiafogyasztás össze-hasonlítva az azonos kategóriába tartozó termékekkel, valamint a termék élettartama, illetőleg a leadott fényáram lumenben.

Ezen kívül helyet kap a kategóriás besorolás. A kompakt fénycsövek általában A (legjobb) vagy B, a halogének C és D, a régi villanykörték pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak. A LED fényforrásokra még nem született egységes osztályozási stratégia. Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk választani, meg kell ismerünk az egyes osztályok jellemzőit.

 

Hagyományos izzók
A régi, "hagyományos" villanykörte átlagosan 80 százalékkal többet fogyaszt a kompakt fénycsőnél. Az általa felvett energia körülbelül 90 százaléka hővé alakul, emellett az energiaigény mindössze 10 százalékát képes hasznosítani fénykibocsátásra. A hagyományos izzó tehát inkább tekinthető fűtő-, mintsem világítótestnek. Élettartamuk átlagosan 800-1000 óra közé esik, a fényerősség pedig kb. 15-20 Lumen / Watt. Az E, F, G energiatakarékossági osztályba tartoznak!

Halogén izzók
Kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, de sokkal kevésbé hatékonyak, mint a kompakt fénycső vagy a LED. A megfelelő működéshez elengedhetetlen, hogy a védőbura elérjen egy bizonyos hőmérsékletet. Ezen a hőmérsékleten a lágyüvegek már képlékenyek, ezért a burát keményüvegből vagy kvarcból készítik. A magas hőmérséklet miatt a halogén izzólámpákat zárt világítótestekben alkalmazzák. A búrára került szennyeződések - beleértve az ujjlenyomatokat is - csökkentik a lámpa élettartamát. Élettartamuk átalgosan 2000-3000 óra, a fényerősség pedig kb. 20-25 Lumen / Watt. Energiatakarékossági osztály: C és D

Kompakt fénycsövek
Az igazi energiatakarékos fényforrás! Hosszú élettartamú (típustól függően 8-10000 óra), jó hatásfokú, viszont hátránya a bemelegedési idő és a hagyományos izzóénál gyengébb színvisszaadás. Formája szerint lehet bura nélküli, vagy burával ellátott, ezek működésükben is eltérnek egymástól. A "csupasz" lámpa külső hőmérséklettől való függése erősebb, felizzása gyorsabb. A burával ellátott lámpa nehezebben indul, de hőfokfüggése jobb és esztétikusabb is. A burával ellátott kompakt lámpák közt vannak reflektor, gyertya, nagy gömb és természetesen normál izzóhoz hasonló formájúak is. A külső bura anyaga általában részben műanyag, részben üveg. Bizonyos fajtái akár fényerő-szabályozóval is használhatók, emellett vásárolható belőle meleg és hidegfényű is. Fényerősségük kb. 50-80 Lumen / Watt. Az A és B energiatakarékossági osztályba tartoznak!

LED fényforrások
A fénykibocsátó dióda vagy LED neve, az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. Gyakran találkozhatunk LED-del közlekedési lámpákban is, mert nem vakít annyira, és sokkal hosszabb az élettartama. További előnye, hogy nagy a kapcsolási sebessége, kis helyen is elfér és ütésálló, valamint hőtermelése minimális.