Izzótípusok összehasonlítása

Mi a különbség a halogén, a kompakt(energiatakarékos) és a led izzók között?

Halogén izzók:

A halogén izzók alacsonyabb fogyasztás mellett nyújták a hagyományos izzók által nyújtott fényerőt, emellett az élettartamuk duplája a hagyományos izzókhoz képest. A fényhasznosítás a halogén izzóknál 16-21 lm/W (fényforrás által leadott fényáram és a felvett teljesítmény hányadosa) körüli. Csakúgy mint a hagyományos izzóknál, a halogének is a a villamosenergia nagy részét hővé alakítják a rossz fényhasznosításnak köszönhetően.

halogen

 

Kompakt(energiatakarékos) izzók:

A kompakt izzók már akár 10x hosszabb élettartammal rendelkeznek és a fényhasznosításuk, színvisszaadásuk is kiváló. A hőtermelés a hagyományos, illetve a halogén izzókhoz képest alacsonynak mondható. A kompakt izzók hátrányaként említhetjük a ki-be kapcsolásra való érzékenységet, azonban az újabb fejlesztésű izzóinknál ez a szám eléri akár a 10.000 ki-be kapcsolást is.

kompakt

 

LED izzók:

A fényforrások legintenzívebben terjedő típusai, köszönhetően rendkívül alacsony fogyasztásuknak és nagyfokú fényhasznosításuknak. Az alacsony hőtermelés és nagyon hosszú élettartam jellemző a LED izzókra, mely akár 40.000 óra is lehet. Az alacsony hőtermelés által lehetőség van műanyag részek alkalmazására üveg helyett, ezáltal növelve az ütésállóságot. A színhőmérséklet meghatározó a LED izzóknál, mely lehet hideg illetve melegfehér. A hagyományos izzókhoz hasonló színhőmérséklet a melegfehér, míg a hidegfehér kékes, neoncsövekhez hasonló színhőmérséklet.

led